is vpn verbinding veilig

Sluipverkeer

Let op voor sluipverkeer. In het verleden kwam het nogal eens voor dat IPv6 verkeer langs de VPN tunnel sloop, omdat die alleen IPv4 ondersteunde. En omdat IPv6 voorrang krijgt op IPv4 verkeer dacht je veilig te zijn. Dat gold overigens alleen als je een internet provider had die met zijn tijd mee ging, zoals xs4all. Zelfs vandaag de dag zijn er nog steeds maar bedroevend weinig internet aanbieders in Nederland die IPv6 klaar zijn.
Tegenwoordig wordt vaak IPv6 verkeer geblokkeerd wanneer een VPN verbinding is opgezet. Op die manier kan er geen verkeer meer buiten de tunnel om sluipen. Controleer daarom altijd even of IPv6 verkeer beblokkeerd is, of in het beste geval ook door de tunnel loopt. Je kunt deze pagina nog een keer bezoeken via de tunnel en als je het onderstaande adres niet herkent als dat van jezelf dan ben je veilig.
Je bezoekt deze pagina nu vanaf IP adres: 2001:838:ad10:c801:240e:a6ef:90b2:14a4

Er blijken ook een aantal websites te bestaan waarmee je eenvoudig kunt controleren of je VPN verbinding toch nog data lekt. Niet alleen via IPv6, maar ook bijvoorbeeld via DNS of Email. Als je hardnekkig gebruik blijft maken van de DNS diensten van je eigen internet provider bijvoorbeeld dan is al het internetverkeer wel beveiligd via de VPN verbinding, maar je internetprovider kan dan nog meekijken naar welke websites je bezoekt. Gebruik een van de onderstaande websites terwijl je VPN tunnel aan staat om te zien of je VPN verbinding compleet is.

IPv6leac.com
DNSleak.com
Emailipleak.com

Met dank aan OeiOei