wordpress starten in root map

De meeste mensen beginnen met het installeren van WordPress in een submap /wordpress/ van het hoofd domein.
Dat betekend dat je WordPress website alleen bereikbaar is via http://www.example.com/wordpress. Dus je wordpress starten in root map.
Maar nu wil je dat je site gewoon als http://www.example.com te zien is.
Om dat te bereiken zijn er een aantal dingen die je moet regelen:
1. Je Permalinks moeten werken zodat er een .htaccess bestand is aangemaakt
2. Twee bestanden moeten gedownload worden uit de wordpress map
3. Na een kleine wijziging aan een van die bestanden moeten ze allebei naar de root van je site geupload worden
4. Je moet een algemene instelling in je WordPress installatie wijzigen

Log in op je WordPress installatie (admin) en blijf gedurende de procedure hieronder ingelogd zodat je eventuele fouten kunt corrigeren,
met name bij het laatste onderdeel!
Allereerst de permalinks (bij instellingen). Daar kies je voor aangepaste structuur en daarin zet je /%postname%/ of /%postname%.html, dit zijn de permalinks die voor mij het beste werken. Als je nu op opslaan klikt wordt een .htaccess bestand aangemaakt of je krijgt de inhoud van dat bestand te zien en dan moet je het bestand zelf aanmaken en uploaden.
WordPress Permalink instellen
Dit .htaccess bestand uit de wordpress map download je (via FTP) naar een locatie op je harde schijf samen met de index.php uit die map. Let op: Als je het .htaccess bestand niet ziet, zet dan aan dat je verborgen bestanden kunt zien. Bij FileZilla kies je daarvoor in het menu -> Server-> Force showing hidden files.

Vanaf je harde schijf open je nu het index.php met een tekst editor (zoiets als Notepad of mijn favoriet Wordpad) en je wijzigt de volgende regel.
require(‘./wp-blog-header.php’); dit verander je naar require(‘./wordpress/wp-blog-header.php’);
Let Op! Als je wordpress in een andere map hebt geïnstalleerd gebruik dan die map naam!

Het .htaccess bestand en de index.php upload je daarna naar de hoofdmap van je domein, waar de html bestanden moeten staan. Dat zal nu de map zijn voordat je de map wordpress kiest. Vervolgens verwijder je de 2 bestanden uit de map wordpress.
Nu volgt nog maar één stap en het is belangrijk dat je daarvoor ingelogd blijft in WordPress, als administrator en je eerst een controle doet voordat je uitlogt.
Ga in WordPress naar je Dashboard en dan naar Algemeen.
In dat scherm wijzig je slechts ëén veld. Namelijk het veld siteadres (URL) daar haal je wordpress weg uit de URL. Niet uit het bovenste veld!!

Als je bij het bovenste veld die wijziging aanbrengt kun je niet meer inloggen…
Probeer nu in een ander scherm of je site nu zonder /wordpress/ te bereiken is, zo ja, dan ben je klaar en heb je alle stappen goed doorlopen.
Zoniet kijk dan of er een index.html of default.html aanwezig is en hernoem die omdat die bestanden van de server voorrang krijgen voor een index.php bestand.
Lukt her hierna nog niet, dan kun je /wordpress/ weer terug zetten in het tweede veld en gaan controleren of je toch iets gemist hebt.

wordpress starten in root map